Spoznajte všetky druhy chleba, ktoré pre vás pečieme

V Brojo vyrábame viacero typov chleba. V tomto článku vám ich všetky predstavíme. Priblížime vám proces výroby, ale aj ich najdôležitejšie vlastnosti.

Všetko dôležité o našich chleboch 

Nedá sa ani len spočítať, koľko rôznych druhov chleba na svete existuje. Líšia sa tvarom, zložením, štruktúrou, receptúrou, spracovaním aj pečením. Každá kultúra a každá krajina má svoj typický chlieb. Občas môže mať svoj vlastný chlieb dokonca aj región.

My pečieme to, o čom vieme, že vám chutí už 85 rokov. Chceme, aby ste mali výber čo najpestrejší. V našej ponuke preto nájdete chleby:

  • kváskový s pridaným droždím,
  • kváskový bez pridaného droždia,
  • cereálny,
  • celozrnný,
  • čierny.

Kváskový chlieb

Tento chlieb je naša stálica, a pečieme ho podľa tradičnej receptúry, ktorá je známa už niekoľko desaťročí. Len sme ho mierne modifikovali a vylepšili, aby chutil naozaj každému. Kvások, ktorý je základom tohto chleba, však zostal až do dnešných čias. Kváskový chlieb pečieme vo dvoch variantoch:

  • bez pridaného droždia,
  • s pridaným droždím.

Bez pridaného droždia

Vyrába sa v troch stupňoch. V prvom stupni je najdôležitejší kvások. V druhom sa pridáva ražná múka a voda. V treťom všetky ostatné suroviny. Cesto sa potom nechá zrieť, aby chlebík získal svoju vláčnosť, jemnosť a chuť pravého domáceho chleba. Takýmto spôsobom pre vás pečieme:

  1. Kváskový chlieb gazdovský

Zreje až 16 hodín. Počas tohto procesu pomalého zrenia kvasinky prítomné v ceste rozrušujú steny zrniek múky. Dostatočné narušenie spôsobí, že chlieb je jemnejší, vláčnejší a ľahšie stráviteľný. Nutné sú minimálne 4 hodiny zrenia. Čím dlhšie to však trvá, tým je chlieb lahodnejší a nadýchanejší. Obsahuje pšeničnú múku, ražnú múku, zemiakové vločky, soľ, vodu a základ kvasu z ražnej múky.

  1. Kváskový chlieb ľanový

Postup výroby a čas zrenia sú rovnaké ako pri gazdovskom chlebe. Navyše obsahuje ľan, ktorý vďaka svojim vlastnostiam prispieva k špecifickej chuti a je zdraviu prospešný. Obsahuje kyselinu alfa-linolénovú (ALA), ktorá má protizápalové účinky. Predpokladá sa, že ľan má pozitívny vplyv aj na trávenie, znižuje cholesterol a zlepšuje pamäť. Vďaka vitamínu B1 prospieva pokožke aj vlasom.

S pridaným droždím

Vyrába sa tiež trojstupňovo. Jediný rozdiel spočíva v tom, že v treťom stupni sa k ostatným ingredienciám pridáva aj droždie. Z našej ponuky chleba, ktorý sa vyrába týmto spôsobom, si môžete vybrať:

  • zemiakový kváskový,
  • zemiakový dlháň kváskový,
  • domáci okrúhly kváskový,
  • vianočný kváskový.

Prečo pridávame droždie

V kvásku sa síce nachádzajú kvasinky, ale väčšinou sú to divoké kvasinky zo vzduchu a je ich veľmi málo. Kvasinky sú naše pomocníčky, ktoré sa živia jednoduchými cukrami a premieňajú ich na CO2 a alkohol. Vďaka tvorbe CO2 chlieb nakysne, a alkohol sa počas pečenia stratí. Keď je kvasiniek nedostatok, nevyprodukujú dostatočné množstvo oxidu uhličitého na nakyprenie (nakysnutie) chleba.

Množia sa delením. Kým sa však rozmnožia natoľko, aby sa ich vo výrobku nachádzalo dostatočné množstvo na nakyprenie, trvá to dlho. Preto je výroba chleba bez pridaného droždia časovo náročnejšia.

Pridané droždie nám zabezpečí, že chlieb môže byť spracovaný a upečený rýchlejšie. Napriek tomu však kvasinkám zostáva dostatok času na narušenie stien múky, ktorá obsahuje jednoduché cukry. Vďaka tomu môžeme piecť viac a častejšie, pričom benefit, ktorým je ľahšia stráviteľnosť kváskového chleba, zostáva v plnej miere zachovaný. 

Cereálny chlieb

Keď je chlieb cereálny, znamená to, že je vyrobený z viacerých typov obilnín. Môže obsahovať:

  • pšenicu,
  • raž,
  • jačmeň,
  • ovos,
  • kukuricu, ale napríklad aj ryžu.

Obilniny obsahujú vlákninu, vitamíny, minerály aj bielkoviny. Nutričná hodnota cereálneho chleba, ale aj jeho chuťové vlastnosti, preto závisia práve od použitých obilnín a ich množstva.

Zaujímavosť

Výraz „cereálie“ sa odvodzuje od mena gréckej bohyne úrody a poľnohospodárstva „Ceres“. Označujú sa tým všetky druhy obilnín, ako aj výrobky, ktorých základnou zložkou je akékoľvek obilie.

V našich predajniach, ako aj v predajniach, ktoré ponúkajú výrobky Brojo, si môžete z produkcie cereálnych chlebov kúpiť tieto varianty:

  • 400 g balený krájaný,
  • 600 g dlhý nebalený a nekrájaný,
  • 600 g dlhý balený a krájaný.

Odlišujú sa pomerom použitých múk a líšia sa niektorými obilninami, ktoré sa v chleboch nachádzajú, ale aj ďalšími použitými surovinami. Vďaka tomu má každý typ nášho cereálneho chleba trochu inú chuť. Závisí teda výlučne od vašich chuťových preferencií, ktorý si vyberiete.

Celozrnný 

Najdôležitejšie sa skrýva v múke, ktorá je grahamová. To znamená, že pri jej výrobe sa používajú celé zrná – otruby, klíčky, ale aj škrob. Múka je preto o trochu hnedšia, má jemnú sladkastú chuť a orieškovú príchuť.

Vďaka vyššiemu obsahu vlákniny, minerálov a vitamínov je chlieb vyrobený z grahamovej múky zdravší. Má vyššiu výživovú hodnotu a nižší glykemický index, čo ho robí vhodným pre diabetikov a ľudí, ktorí sa snažia udržať alebo stabilizovať svoju hmotnosť. Ak patríte medzi nich alebo iba hľadáte chlieb s lahodnou a netradičnou ľahko orieškovou chuťou, celozrnný chlieb je práve pre vás.

Čierny

Tajomstvo tohto chleba je tentoraz ukryté v praženom jačmennom slade. Ten sa vyrába pražením jačmennej múky alebo samotného jačmeňa. Tento proces praženia dáva jačmennému sladu charakteristickú tmavú farbu a intenzívnu chuť.

Okrem toho jačmenný slad obsahuje množstvo cukrov, ktoré môžu pomôcť pri kvasení cesta. To vedie k lepšiemu nakysnutiu a zlepšuje mäkkosť a vláčnosť konečného produktu. Pridanie väčšieho množstva praženého jačmenného sladu do chleba dokáže zlepšiť jeho chuť, farbu aj textúru.

Práve preto má náš čierny chlieb takú netradičnú tmavú farbu a zaujímavú karamelovo-kávovú chuť.

Vedeli ste, že…

výrobný proces cereálneho, celozrnného a čierneho chleba sa líši od postupu spomínaného pri výrobe kváskovo-zemiakových chlebov? V tomto prípade nepoužívame kvások, ale sušené alebo tekuté kvasnice a väčšie množstvo droždia. Tým dosiahneme, že cesto rýchlejšie nakysne.

Prekvapenie

Pripravujeme pre vás jedno prekvapenie vo forme nového druhu chleba. Kým sa to stane, vyberte si z našej aktuálnej ponuky. Dúfame, že vám široký sortiment našich výrobkov poskytuje dostatok možností. Veríme, že si určite dokážete vybrať chlieb, ktorý najviac lahodí vašim preferenciám a chuťovým bunkám.