Chlieb kváskový Gazdovský

s pridaným droždím

Kváskový Gazdovský chlieb

„chrumkavý, čerstvý, kváskový“

Sme tradičná remeselná pekáreň a ctíme si odkaz našich starých rodičov. Pečieme podľa pôvodných receptov, z ktorých niektoré sú overené už niekoľkými desaťročiami. Avšak aj my musíme reagovať na nové trendy a chute a prispôsobovať sa dobe.

Gazdovský chlieb je kváskový chlieb bez pridaného droždia, ale aj v tomto chlebe sa nachádzajú kvasinky. Ale sú to divoké kvasinky, nie šlachtené ako v prípade droždia. V ceste je ich však menej, ako keď sa do neho pridajú vo forme droždia. Tým, že ich je menej, celý proces kysnutia trvá dlhšie, a kvasinky majú viac „času rozložiť zrniečka múky „požierať“ jednoduché cukry v stenách múky, čím ju narušujú a takýto výrobok sa stáva ľahšie stráviteľným.

U nás proces zrenia až 16 hodín. Výsledkom je potom chutnejší, nadýchanejší chlieb, ktorý vydrží dlhšie čerstvý. Týmto úplne prirodzeným spôsobom vzniká produkt, ktorý sa môže pýšiť špecifickou chuťou pravého domáceho chleba – takého, aký dokážu upiecť len tie najzručnejšie gazdinky. A my tiež.


Názor odborníka

Už na prvý pohľad typovo odlišný chlieb s väčšími pórmi. Po všetkých stránkach je viditeľne vyrobený z úplne iného cesta. Je z neho cítiť jemnú kyselinku, ktorá by teoreticky mohla na začiatku niekoho odradiť. Na druhej strane, práve táto vlastnosť je pre kváskový chlieb charakteristická a typická. Chutí tak, ako má, a opäť sa približuje k tradičným chlebom.

Chlebový someliér Stanislav Janíček


Chcem viac informácií o tomto produkte

Varianty

  • 500g nebalený
  • 500g balený, krájaný

Hlavné suroviny

  • tradičný kvások
  • pšeničná múka
  • ražná múka
  • zmes Koliba (zemiakové vločky, pšeničná múka, dextróza – jednoduchý cukor, ktorý vzniká pri fotosyntéze), vitamín C)
  • soľ
  • voda

Alergény

  • lepok (pšenica, raž)

Výživové hodnoty

priemerne na 100g výrobku

Energia983 kJ
235 kcal
Tuky0,7 g
– z toho nasýtené mastné kyseliny0,0 g
Sacharidy47,8 g
– z toho cukry1,1 g
Vláknina2,9 g
Bielkoviny7,7 g
Soľ1,4 g

Prečítajte si naše články o tomto výrobku