
Kváskový Gazdovský chlieb
„chrumkavý, čerstvý, kváskový“
Sme tradičná remeselná pekáreň a ctíme si odkaz našich starých rodičov. Pečieme podľa pôvodných receptov, z ktorých niektoré sú overené už niekoľkými desaťročiami. Avšak aj my musíme reagovať na nové trendy a chute a prispôsobovať sa dobe.
Gazdovský chlieb je kváskový chlieb bez pridaného droždia, ale aj v tomto chlebe sa nachádzajú kvasinky. Ale sú to divoké kvasinky, nie šlachtené ako v prípade droždia. V ceste je ich však menej, ako keď sa do neho pridajú vo forme droždia. Tým, že ich je menej, celý proces kysnutia trvá dlhšie, a kvasinky majú viac „času rozložiť zrniečka múky „požierať“ jednoduché cukry v stenách múky, čím ju narušujú a takýto výrobok sa stáva ľahšie stráviteľným.
U nás proces zrenia až 16 hodín. Výsledkom je potom chutnejší, nadýchanejší chlieb, ktorý vydrží dlhšie čerstvý. Týmto úplne prirodzeným spôsobom vzniká produkt, ktorý sa môže pýšiť špecifickou chuťou pravého domáceho chleba – takého, aký dokážu upiecť len tie najzručnejšie gazdinky. A my tiež.

Názor odborníka
Už na prvý pohľad typovo odlišný chlieb s väčšími pórmi. Po všetkých stránkach je viditeľne vyrobený z úplne iného cesta. Je z neho cítiť jemnú kyselinku, ktorá by teoreticky mohla na začiatku niekoho odradiť. Na druhej strane, práve táto vlastnosť je pre kváskový chlieb charakteristická a typická. Chutí tak, ako má, a opäť sa približuje k tradičným chlebom.






