Nezastavujeme, nespomaľujeme, ideme na plné obrátky. Proces vylepšovania pokračuje neustále a rýchlym tempom. Tentoraz sme pre vás vylepšili gazdovský aj ľanový kváskový chlieb. Prečítajte si, vďaka čomu budú ešte chutnejšie a vydržia dlhšie.
Ako sa zmenili vaše obľúbené chleby?
Pri niektorých produktoch zmenu vidíte na prvý pohľad, zatiaľ čo pri iných sa musíte viac sústrediť a pozorne pozerať. Zmenu v gazdovskom a ľanovom chlebe si všimnete až vtedy, keď sa do nich zahryznete. Zmenili sme totiž ich zloženie, čo sa prejavilo na chuti. Tieto chleby sa doteraz piekli z týchto ingrediencií:
- pšeničná múka,
- ražná múka,
- zemiakové vločky,
- soľ,
- voda a základ kvasu (ten je z ražnej múky a vody).
V novej, vylepšenej receptúre sa zemiakové vločky nachádzajú tiež, ale sú súčasťou komplexnejšej zmesi Koliba, ktorá okrem nich obsahuje:
- pšeničnú múku,
- dextrózu (jednoduchý cukor, ktorý vzniká pri fotosyntéze),
- vitamín C,
- enzýmy.
Naopak, v chleboch nenájdete žiadne prídavné látky ani konzervanty.
Tajomstvo chuti gazdovského a ľanového chleba
Droždie sa skladá z lisovaných kvasiniek obohatených o melasu, ktorá slúži ako ich výživa.
Kvasinky konzumujú jednoduché cukry a transformujú ich na oxid uhličitý (CO2) a alkohol. Práve tvorba CO2 je kľúčová pre pekárenské produkty, pretože umožňuje cestu rýchlo nakysnúť, čo je nevyhnutné pre jeho ďalšie spracovanie. Bežný chlieb sa vyrába s pridaním droždia, ktoré obsahuje kvasinky.
V prípade gazdovského aj ľanového chleba, ktoré vyrábame v pekárni Brojo, ide o kváskové chleby, do ktorých kvasinky (droždie) nepridávame umelo. Síce ich obsahujú, ale v tomto prípade sa spoliehame na prírodné divoké kvasinky získané zo vzduchu. Ak ich už musíme doplniť, tak len v malom množstve.
Proces dostatočného rozmnoženia kvasiniek vyžaduje viac času, preto kváskový chlieb dozrieva podstatne dlhšie než tradičný. Toto predstavuje pre nás nevýhodu, keďže musíme čakať dlhšie, kým bude chlieb pripravený na pečenie a finálnu úpravu. Pre vás to, naopak, predstavuje výhodu.
Akú?
Kvasinky v ceste sa živia cukrami prítomnými v stenách zrniek múky, čím ich narušujú. Vďaka tomu sa múka – a teda aj celý hotový výrobok – stáva ľahšie stráviteľná. Aby sa steny múky narušili dostatočne, cesto musí zrieť minimálne štyri hodiny.
V praxi toto obdobie trvá ešte dlhšie. Niektoré chleby kysnú šesť hodín a viac. Pri kváskovom gazdovskom a ľanovom chlebe tento proces trvá až 16 hodín. Čím dlhšie cesto zrie, tým sú zrnká múky viac narušené kvasinkami.
Výsledkom je potom chutnejší, nadýchanejší chlieb, ktorý vydrží dlhšie čerstvý. Týmto úplne prirodzeným spôsobom vzniká produkt, ktorý sa môže pýšiť špecifickou chuťou pravého domáceho chleba – takého, aký dokážu upiecť len tie najzručnejšie gazdinky. A my tiež.
Ako sa zmena prejaví na cene?
Už ste si mohli zvyknúť, že žiadne vylepšenie, ktoré sme doteraz vykonali, sa na cene nijako neodrazilo. Ani teraz to nebude inak. Cena zostáva nezmenená a na rovnakej úrovni.
Vaše obľúbené gazdovské, ale aj ľanové kváskové chleby sa okrem vylepšenej chuti a predĺženej trvanlivosti inak nezmenia. Nájdete ich jednoducho tak ako doteraz vo verziách:
- 500 g nebalený,
- 500 g balený, krájaný.
Môžete si teda vybrať, ktorá verzia vám vyhovuje viac. Či si ich nakrájate sami na krajce, na aké ste zvyknutí, alebo si ich jednoducho rozbalíte a natriete alebo obložíte niečím chutným.
Prečo to robíme
V Brojo sa zaujímame o náš rozvoj rovnako ako o rozvoj celého pekárenského odvetvia. Snažíme sa naplno využiť potenciál, ktorý ponúkajú nové trendy a poznatky v našej výrobe. Aby sme uspeli v silnej konkurencii a vyhoveli chutiam našich zákazníkov, je to absolútne nevyhnutné. Aj preto sa nám darí udržiavať vysoký štandard a kvalitu výrobkov.
Od našich dodávateľov neustále prichádzajú nové zmesi a produkty, ktoré by sme mohli začleniť do našej výroby. My ich starostlivo skúmame, testujeme a hodnotíme. Celý proces, ktorý vyústi vo finálny výrobok, je náročný a zdĺhavý.
Keďže máme od vás výborné referencie, vieme, že naše produkty vám chutia. Každé, aj to najmenšie vylepšenie, preto starostlivo zvažujeme, aby sme vás nesklamali. Do zmeny ideme až potom, ako sme si na 100 % istí, že nespravíme chybu a že pre vás upečieme produkt s takými chuťovými vlastnosťami, na aké ste od nás zvyknutí.
Veríme si
Sme tradičná remeselná pekáreň a ctíme si odkaz našich starých rodičov. Pečieme podľa pôvodných receptov, z ktorých niektoré sú overené už niekoľkými desaťročiami. Avšak aj my musíme reagovať na nové trendy a chute a prispôsobovať sa dobe.
Už sme pre vás zlepšili niekoľko receptov a upiekli mnoho nových, vylepšených produktov. Veľmi sa tešíme, že zatiaľ všetky zmeny prebehli hladko a úspešne a že sme vám nimi urobili radosť. Dúfame, že rovnaký úspech dosiahneme aj teraz.
Gazdovský kváskový chlieb, ako aj ľanový kváskový chlieb sú odteraz ešte lepšie. Prejavilo sa to v ich lepšej, plnšej a vyzretejšej chuti. Sú o trochu viac nadýchanejšie a mäkšie, a veríme, že vás poteší aj ich predĺžená trvanlivosť.
Už sú dostupné na pultoch predajní a čakajú len na to, aby ste ich ochutnali. Prajeme vám dobrú chuť. Užite si ten pocit kombinácie vylepšeného, a predsa takého pôvodného a tradičného.