Sme rodinná remeselná pekáreň v meste Považská Bystrica
(Trenčiansky kraj)
Sme rodinná pekáreň s 85-ročnou históriou výroby pekárenských výrobkov v srdci Považskej Bystrice.
Od našich skromných začiatkov v roku 1938 sme rástli a inovovali. Dnes sú našou prioritou kvalita, moderné technológie a oddanosť našim zákazníkom. S viac ako 40 zamestnancami sa snažíme prinášať na trh poctivé a chutné pekárenské výrobky.
Podporujeme množstvo lokálnych podujatí v Považsko-Bystrickom regióne, aby sme aj takýmto spôsobom pomohli regiónu v ktorom pôsobíme.
Sme hrdí na našu neustálu túžbu poskytnúť ľuďom výnimočný chuťový zážitok. Spojte sa s nami a objavte skutočnú chuť v našich produktoch. Pekáreň Brojo – tradícia a kvalita, ktoré si zaslúžite.
Fakty o nás
86 rokov skúseností
36 ton spotrebovanej múky mesačne
3,83 milióna kusov výrobkov vyrobíme ročne
110 odberných miest
10 000 km najazdíme mesačne pri zásobovaní
100 podporených podujatí v regióne
Rodinná pekáreň – náš príbeh
„Náš príbeh sa takmer skončil skôr ako začal. Zakladateľ pekárne pán Alfonz Brojo v mladosti získal v konkurze hlavnú rolu v filme v Berlíne. Avšak náhla vážna choroba ho na dlhší čas pripútala na lôžko, čo spôsobilo, že sa nakoniec musel hereckej kariéry vzdať. Miesto toho sa vyučil za pekára.„
Pekáreň Brojo vznikla vďaka pánovi Alfonzovi Brojovi a jeho manželke Anne. Mladý Alfonz Brojo, syn kočiša riaditeľa Súkenky Žilina, sa pekárskemu remeslu vyučil v Žiline u pekára Václava Rybářa ako tovariš 3 roky. A od 15. 3. 1927 do 26. 11. 1932 vykonával u ňho pomocnícke zamestnanie.
1938
Začiatky
Prvá zmienka o pekárni Brojo je datovaná do roku 1938, kedy pán Alfonz Brojo s manželkou Annou otvoril svoju prvú pekáreň na Šandorovskej (niekde sa uvádza Šiandorovej) ulici v Považskej Bystrici. V tejto pekárni bola pec vykurovaná drevom priamo v priestore na pečenie, ktoré bolo následne po vykúrení pece potrebné povymetať.
1946
Nová pekáreň
V roku 1946 postavil novú pekáreň na ulici M.R.Štefánika, už s novšou technológiou pečenia (tzv. parničku), kde bol vykurovací priestor vykurovaný tuhým palivom a prostredníctvom rúr naplnených vodou bol sálaním vykurovaný priestor na pečenie. Popri pekárni Alfonz Brojo otvoril obchod s pekárenskými výrobkami Delikates, kde predával vlastné pekárenské výrobky.
1948
Znárodnenie
V roku 1948 došlo k znárodneniu pekárne a predajne štátom. Po tomto roku fungovala pekáreň na ulici M.R.Štefánika až do postavenia novej štátnej pekárne na sídlisku SNP (neskôr pekáreň Sates), kedy došlo k presunutiu technológie na výrobu pekárenských výrobkov do tejto štátnej pekárne.
1968
Vrátenie pekárne
V roku 1968 bola pekáreň a predajňa vrátená pôvodnému majiteľovi, avšak bez technologického vybavenia. Vtedajší režim nedovolil pánovi Alfonzovi Brojovi túto pekáreň prevádzkovať.
1993
Reštart
Po zmene režimu v roku 1993, syn zakladateľa Milan Brojo s manželkou Mgr. Alenou Brojovou začínajú rekonštruovať priestory pôvodnej pekárne a kupujú technológiu na spracovanie pekárenských výrobkov.
Dňa 15. augusta 1993 začína s pekárenskou výrobou na pôvodnej peci, ktorá už nie je vykurovaná tuhým palivom, ale plynovým horákom. Firma zároveň otvára obchod Delikates s pultovým predajom potravín zameraný najmä na predaj vlastných pekárenských výrobkov.
Alfonz Brojo sa znovuotvorenia pekárne už nedožil, zomrel mesiac pred jej otvorením s vedomím, že sa bude pokračovať v rodinnej tradícii.
Pekáreň Brojo začína s výrobou na jednu pracovnú zmenu, postupom času a zvyšovaním objemu výroby prechádza postupne na dvojzmennú a nakoniec na trojzmennú výrobu pekárenských výrobkov.
1996
Rozšírenie predajne
V roku 1996 firma kupuje susednú nehnuteľnosť od p. Gašša a rozširuje priestory potravín Delikates o viac ako dvojnásobok predajnej plochy. Predajňa Delikates týmto mení svoju charakteristiku z pultového predaja na samoobslužný predaj.
1999
Dražba
O tri roky neskôr, v roku 1999, sa firme podarí vydražiť vo verejnej dražbe Spoločenský dom na ulici Tatranská 293 v Považskej Bystrici.
2000
Nová pekáreň
V roku 2000 spúšťa novú pekáreň v Spoločenskom dome s novou technológiou pečenia od firmy Kornfeil z Českej republiky a ukončuje výrobu v starej pekárni.
So spustením pekárne v nových priestoroch vstupujú do firmy aj synovia Martin Brojo a Marek Brojo a firma vytvára združenie fyzických osôb – Brojo združenie. Spolu s presunutím pekárne do nových priestorov sa sťahuje aj sídlo firmy.
2001
Predajňa Nonstop
V roku 2001 firma otvára svoju ďalšiu predajňu vo vlastných priestoroch na ulici Tatranská 293 v Považskej Bystrici – potraviny Nonstop, ktoré je otvorená pre zákazníkov 24 hodín denne, 7 dní v týždni. Ide o pultový predaj, kde sa firma snaží predávať hlavne vlastné pekárenské výrobky.
To sa časom ukazuje ako správne rozhodnutie, keďže v blízkosti je množstvo škôl, zábavných podnikov, železničná a autobusová stanica.
2003
Predajňa v OD Prior
Po dvoch rokoch firma otvára ďalšiu, v poradí už svoju tretiu predajňu v OD Prior. Predajňa je pultovým predajom, kde okrem predaja potravinárskeho tovaru je otvorená aj kaviareň slúžiaca najmä pre návštevníkov OD Prior.
V roku 2006 z dôvodu vstupu spoločnosti Lidl na regionálny trh a otvorenia prevádzky v OD Prior Považská Bystrica, je firma nútená presťahovať svoju predajňu v rámci OD Prior do menších priestorov, čím sa predajňa ešte viac zameriava na predaj pekárenských výrobkov a nie je možné ďalej prevádzkovať kaviareň.
2004
Odchod z firmy
Marek Brojo odchádza z rodinnej firmy a otvára si vlastnú firmu Champion food s.r.o. na výrobu studenej kuchyne (bagety, šaláty, obložené misy).
2006
Bufet na Gymnáziu
V roku 2006 firma otvára aj svoj prvý bufet na Gymnáziu v Považskej Bystrici, ktorý je určený najmä študentom a pedagogickému zboru Gymnázia a susedných škôl. Neskôr budovu v ktorej je bufet prevádzkovaný prevzala Stredná zdravotná škola.
2014
Brojo centrum
V roku 2014 firma Brojo začína s rekonštrukciou a prestavbou Spoločenského domu a výstavbou parkoviska pred touto budovou. Tieto práce dodávala firma MGM s.r.o. z Považskej Bystrice.
Vybudovanie parkoviska, rekonštrukcia a prestavba budovy prebehli v rýchlom tempe. Práce začali v mesiaci október 2014 a dňa 25. 5. 2015 bolo vydané kolaudačné rozhodnutie na vybudované parkovisko. V júni 2015 bolo vydané kolaudačné rozhodnutie na budovu Spoločenského domu, ktorý sa premenoval na BROJO centrum.
2023
Ďalšia predajňa
Otvárame predajňu pekárenských výrobkov medzi Športovou halou na sídlisku SNP v Považskej Bystrici a hypermarketom Tesco.
2024
Someliér chleba
Navštívil nás, ako prvú pekáreň na slovensku someliér chleba Stanislav Janíček a ohodnotil naše chleby. Obstáli sme na výbornú.
Modernizujeme pekárenskú technológiu a do výroby zavádzame vyguľovačku na chleba, aby sme uľahčili ľuďom prácu a zvýšili kvalitu.
2025
Pokračovanie v automatizácii
Tento rok sme v Pekárni Brojo posunuli remeslo o krok ďalej. Do výroby pribudla nová automatická delička na pečivo a predkysiareň, vďaka ktorým sa cesto spracúva rýchlejšie a presnejšie, porcie majú stabilnú gramáž a po delení má cesto dostatok času na odpočinok. Lepok sa prirodzene ustáli, cesto sa lepšie tvaruje a výsledkom je vyrovnanejšia kvalita každého kúsku.
Veľkým krokom bolo aj zakúpenie a inštalácia špeciálnej klimatizácie vo výrobných priestoroch. Počas letných mesiacov tak udržiavame stabilnú teplotu a zjednocujeme kysnutie: kedysi sa stávalo, že prvé výrobky na vozíku boli už prekysnuté, kým posledné ešte potrebovali čas. Hľadanie „zlatého stredu“ spôsobovalo problémy pri pečení. Dnes máme proces pod kontrolou a plechy idú do pece rovnomerne pripravené.
Zároveň sme urobili stavebné úpravy – odstránili priečky a priestor viac otvorili, aby sme zjednodušili tok práce a pripravili zázemie pre ďalšie technológie. Našim ľuďom to uľahčuje prácu a nám všetkým umožňuje sústrediť sa na to podstatné: poctivú chuť, na ktorú sa môžete spoľahnúť každý deň.
Moderné technológie u nás vždy slúžia remeslu – nie naopak. Aj v roku 2025 ostávame verní jednoduchému cieľu: lepší chlieb a pečivo pre vás, s rovnakou poctivosťou, akú od nás poznáte.
Náš príbeh pokračuje aj dnes
Už viac ako 87 rokov sme spoľahlivým pilierom pekárskej obce v regióne Považskej Bystrice. Ročne vyrábame viac ako 3 milióny chutných pekárskych výrobkov pre viac ako 100 prevádzok, čo nám umožňuje neustále rásť a prinášať radosť a kvalitu do každého nášho pekárskeho výrobku.
