Sme s vami už viac ako 85 rokov

Prakticky celý jeden ľudský život. Tak dlho funguje vaša obľúbená pekáreň Brojo. Poďte sa s nami pozrieť na to, čo všetko sme s vami a našimi zamestnancami prekonali za tie roky. Sľubujeme vám trošku viac osobný, ale skutočne zaujímavý článok. 

Najhoršie a najlepšie roky

Podnikanie nikdy nie je úplne jednoduchou záležitosťou. S problémami sa potýka každý majiteľ firmy, a tak to bolo aj v prípade firmy Brojo. Úplne najťažšie obdobie sme zažili v roku 1993 – paradoxne po zmene režimu, v čase, keď sme sa opäť dostali k svojmu majetku.

Na jednej strane sme boli vďační, no na druhej strane sme začínali takmer odznova. Bolo potrebné zmodernizovať priestory, zrekonštruovať staré pece a dokúpiť nové a kvalitnejšie technológie. V tom čase existovalo v Považskej Bystrici šesť pekární a v jej blízkom okolí ďalšie štyri. Prebojovať sa v takej obrovskej konkurencii si vyžadovalo mimoriadne úsilie a značné finančné prostriedky, ktoré sme si museli požičať. 

Napriek tomu, že pekárenstvo je ťažký a náročný odbor podnikania, často býva aj chutný a voňavý. A tak, ako sme prežívali ťažké časy, boli aj obdobia, na ktoré spomíname s veľkou radosťou. V rokoch, keď ešte na Slovensku neexistovali veľké obchodné domy, supermarkety a hypermarkety, bolo podnikanie o niečo jednoduchšie.

Nebojíme sa konkurencie. Práve naopak – posúva nás vpred a neustále nás motivuje zlepšovať naše služby. Avšak občas nie sme schopní konkurovať cenovo mrazeným a dopekaným výrobkom. Napriek tomu vidíme, že vy – naši zákazníci, viete oceniť kvalitu našich produktov a často sa k nám vraciate. Za to sme vám veľmi vďační.

Zaujímavosti zo zákulisia

Za viac ako 85 rokov sa v pekárni Brojo upieklo niekoľko miliónov kusov sladkého i slaného pečiva. Z našich pecí vyšlo neskutočné množstvo lahodných chrumkavých dobrôt, na ktorých si pochutilo niekoľko generácií zákazníkov. Samozrejme, všetko to spočítať je nemožné, preto vám prinášame aspoň aktuálne údaje za rok 2024.

  • Zamestnávame 40 ľudí.
  • V roku 2024 sme upiekli 548 000 kusov chleba.
  • V minulom roku sme vyrobili 1,38 milióna rožkov.
  • Celkovo sme v roku 2024 pre vás pripravili 3,83 milióna kusov výrobkov, ktoré spolu vážili 556 ton.
  • Mesačne spotrebujeme 37 ton múky.
  • Máme 3 vlastné predajne, 68 odberateľov a 110 odberných miest.
  • Naše tempo je vražedné, týždenne najazdíme pri zásobovaní predajní približne 2 000 km. Mesačne to občas robí až 10 000 km.
  • Naším rajónom je celý okres Považská Bystrica a obec Rajec.
  • Ročne podporíme vyše 60 komunitných akcií v rámci programu Brojo pomáha.

Sú to skutočne ohromujúce údaje, nie? A to stále nie je všetko. Máme pre vás ešte niekoľko zaujímavých údajov. 

Aby si z našej ponuky mohli vybrať naozaj všetci, máme v ponuke 121 typov výrobkov. Pokiaľ ide o množstevný predaj, najviac kusov sa predá z obyčajného 40 g rožka, na ktorý sa veľmi intenzívne doťahuje 50 g pletenka malá. Pokiaľ ide o gramáž, najviac sa míňa náš zemiakový kváskový chlieb 900 g.

Na to sme hrdí

Jedným z našich mimoriadne obľúbených výrobkov je kváskový zemiakový chlieb s pridaným droždím. Ide o jedinečný a unikátny produkt, ktorý nenájdete v žiadnej inej pekárni. Je to náš rodinný poklad, jeho receptúra vychádza ešte z pôvodnej receptúry starého pána Alfonza Broja. Tento chlieb ocenil aj chlebový someliér Stanislav Janíček.

Z čoho máme radosť a čo sme mohli spraviť lepšie

V podnikaní sa každý deň deje mnoho vecí. Stále čelíme novým radostiam, starostiam a situáciám, ktoré potrebujeme riešiť. Občas máme na rozhodovanie niekoľko týždňov, inokedy sa musíme rozhodnúť okamžite. Nie vždy sa všetko podarí podľa našich predstáv a občas rozhoduje vyššia moc. Niekedy sa dá situáciu napraviť, no často už nie. 

Veľmi nás mrzí, že náš starý otec sa nedožil znovuotvorenia pekárne v roku 1993. No sme radi, že odišiel s vedomím, že tradícia pekárne, ktorú založil, bude pokračovať.

Ocenil nás chlebový someliér

Za dlhé desaťročia našej existencie sme sa vždy snažili posúvať hranice pekárskeho remesla. V roku 2024 sa nám podarilo dosiahnuť ďalší úspech, ktorý potvrdil kvalitu našej práce na odbornej úrovni.

Ako prvú pekáreň na Slovensku nás totiž navštívil uznávaný chlebový someliér Stanislav Janíček. Jeho návšteva bola pre nás obrovským krokom vpred a zároveň ocenením našej dlhoročnej práce. Najviac ho oslovil náš klasický zemiakový kváskový chlieb 900 g, ktorý označil za „vynikajúci chlieb s chuťou pravého domáceho chleba a najlepšou kôrkou zo všetkých testovaných“.

Toto hodnotenie zvýšilo náš kredit a zároveň nás utvrdilo v tom, že sa uberáme správnou cestou.

Chlebovy-somelier-hero-photo-clanok-pekaren-Brojo

Obstáli sme v silnej konkurencii

Spomedzi všetkých pekárni, ktoré pôsobili v Považskej Bystrici a okolí, sme v tomto meste zostali jediní. Dokázali sme sa presadiť v náročnom odvetví predovšetkým kvalitou a širokým sortimentom, ale aj svojím ľudským prístupom k zákazníkom a zamestnancom. 

Práca v pekárni je náročná. Pracuje sa aj v noci. Víkendy a sviatky pre nás neexistujú, a preto sa pravidelne stretávame s nedostatkom pracovníkov. Často sa hovorí o pomoci pre pekárov, o znížení odvodov a ďalšej podpore, ktorá by túto prácu zatraktívnila. Za tie roky sme sa však naučili spoliehať len na seba.

Čo sme pochopili

Existencie pekárne Brojo od roku 1938 pre nás predstavuje silný záväzok pokračovať v riešení všetkých výziev. Naučili sme sa, že keď ich zdoláme, dostaneme my, ale aj vy odmenu v podobe sladkej alebo slanej, no vždy voňavej maškrty. A môžeme si vychutnať ten pocit pohody a radosti, ktorý nám prináša dobre odvedená práca a spokojnosť každého jedného zákazníka

Naučili sme sa aj to, že sami by sme nedosiahli nič. Sme tu iba vďaka vám a dúfame, že nám zostanete verní aj naďalej. Tešíme sa na vás a urobíme všetko pre to, aby ste od nás odchádzali vždy spokojní.