Máme pre vás ďalšiu chuťovku. Tentoraz vám ukážeme, ako sa v pekárni Brojo pečie celozrnný chlieb. Poďte sa s nami pozrieť, čím všetkým si musí prejsť, kým sa dostane na váš stôl.
Chuť celých zrniek
Má to logiku. Celozrnný chlieb je celozrnný preto, lebo sa doň dávajú celé zrnká. A nie je to žiadny reklamný trik, ale fakt. A práve to ho robí takým výnimočným.
Z čoho sa teda skladá?
Tak ako pri ostatných našich výrobkoch, aj pri celozrnnom chlebe si dávame záležať na surovinách. Prioritne využívame lokálnych a slovenských dodávateľov. Snažíme sa, aby bol nielen chutný a voňavý, ale aj čo najekologickejší.
V celozrnnom chlebe nájdete:
- pšeničnú múku grahamovú,
- ražnú múku,
- ľanové semená,
- slnečnicové semená,
- droždie,
- soľ,
- vitamín C,
- vodu.
1. Pridávanie surovín a miesenie
Všetky tieto suroviny pridáme do dieže, poriadne ich premiešame a prvý krok máme hotový. Celý proces zaberie maximálne 15 – 17 minút, z toho samotné miesenie trvá 12 minút.
Zaujímavosť
Miesenie celozrnného chleba trvá o pár minút dlhšie ako pri iných druhoch chleba. Je to preto, že obsahuje grahamovú múku. Tá má nižší obsah lepku, a preto cestu trvá dlhšie, kým dosiahne požadovanú konzistenciu.
2. Oddych
Také cesto sa teda má. Ešte len prešlo druhým krokom a už ho musíme nechať 30 minút oddychovať a zrieť.
Počas tohto času, pôsobením kvasiniek, cesto nakysne, stane sa vzdušnejším, ľahším a menej lepivým. Ľahšie sa s ním potom pracuje a aj samotný chlieb je vo finále oveľa nadýchanejší, ako keby sme mu tento odpočinok nedopriali.
3. Vyguľovanie
V inom samostatnom článku sme vám predstavili naše nové zariadenie – vyguľovačku. A práve do tohto prístroja putuje cesto v treťom kroku.
Z dieže z neho odoberieme množstvo v požadovanej gramáži a šupneme ho do vyguľovačky. Z nej vyjde cesto síce trochu otlčené a obité, ale kvalitne zhutnené a v tvare bochníka. Ten už len mierne upravíme a vložíme do ošatky, ktorú položíme na plech, ten na vozík a vozík vsunieme do kysiarne.
4. Kysnutie
Z predchádzajúcich článkov už viete, že na chlieb používame suchú chlebovú kysiareň. V nej ho necháme kysnúť približne 20 minút. Následne ho vyberieme a kvôli tomu, aby sa leskol, ho zľahka pokropíme vodou.
5. Pečenie
Sme takmer na konci. Vzhľadom na menší počet týchto chlebíkov pečieme celozrnný chlieb v rotačnej peci. Tú nastavíme na 251 stupňov a necháme ho piecť 30 minút. Postupne teplotu znižujeme.
Vedeli ste, že…
…vyššia teplota nám na povrchu vytvorí krásnu, chrumkavú kôrku? Nižšia zase zabezpečí, že sa chlieb dobre prepečie zvnútra.
6. Krájanie a balenie
Keďže celozrnný chlieb vyrábame výlučne v krájanej a balenej verzii, existuje ešte jeden krok, ktorý nesmieme uponáhľať. Tak ako v druhom kroku odpočívalo cesto, aj v tom poslednom musí hotový výrobok oddychovať a chladnúť.
Ak by sme ho totiž nakrájali a zabalili ešte teplý a prehriaty, mohol by sa v obale spariť.
TOP vlastnosti celozrnného chleba
Aj tento výrobok má všetky štandardné vlastnosti chleba z pekárne Brojo – také, aké od našich výrobkov bežne očakávate. Je voňavý, chutný, chrumkavý, mäkký a nadýchaný.
Celozrnný chlieb má však ešte niečo navyše. Obsahuje celé zrnká a grahamovú múku. Vďaka tomu má:
- vyšší obsah vlákniny,
- viac vitamínov a minerálov,
- nižší glykemický index,
- potenciálne priaznivejšie účinky na zdravie.
A nehovoriac o tom, že vás zasýti na dlhší čas.
My sme vám ukázali, ako ho pre vás pečieme – no o týchto jeho výhodách sa už skúste presvedčiť sami. Dobrú chuť – nech vám padne na úžitok. 😉