Pokračujeme v postupnom vylepšovaní našich produktov. Urobili sme ďalšiu zmenu, ktorá sa týka grahamového rožka. Prečítajte si, v čom spočíva a ako zistíte, že ste si práve kúpili výrobok s novou receptúrou.
Trend grahamového pečiva
Myslíte si, že grahamové pečivo sa stalo modernou vecou len pred niekoľkými rokmi? Mýlite sa. Grahamová múka a výrobky z nej sa rozšírili vo veľkom v Amerike už v polovici devätnásteho storočia.
Stalo sa to v období veľkej cholerovej epidémie a v čase bujnejúceho alkoholizmu medzi robotníkmi v mestách počas priemyselnej revolúcie. Ľudia boli chorí, neduživí a príliš často siahali po fľaši.
Vtedy sa objavil Sylvester Graham, ktorý všetky zdravotné problémy ľudstva (áno, aj alkoholizmus) pripisoval nezdravej strave. Začal propagovať vegetariánsku stravu a celozrnné potraviny, ktoré by mali zlepšiť život a zdravie obyvateľstva.
Vďaka tomu už v roku 1830 vznikla grahamová múka. Je to v podstate celozrnná múka, a ak sa vyrába tradičným spôsobom, je veľmi zdravá a výživná.
Výroba grahamovej múky
Postup výroby tejto múky sa od klasickej bielej odlišuje, pretože sa pri nej využívajú celé zrná pšenice vrátane otrúb. Pšeničné zrná obsahujú:
- otruby (vonkajší ochranný obal zrna),
- klíčky,
- škrob.
V procese výroby grahamovej múky sa jemne pomelie škrob, ktorý sa následne premieša s otrubami a klíčkami. Vznikne tak tmavšia, dohneda sfarbená múka, jemne sladká s ľahkou orieškovou príchuťou. Má vyššiu výživovú hodnotu ako klasická múka a obsahuje viac vlákniny, minerálov, vitamínov a živín.
Návrat k starej receptúre
Grahamová múka je univerzálna a vhodná na pečenie chleba, rožkov, dalamánok a iného slaného pečiva. Môžete z nej však upiecť napríklad aj buchty alebo knedle. V pekárni Brojo vyrábame váš obľúbený grahamový rožok o hmotnosti 40 g, ktorého zloženie je nasledovné:
- múka pšeničná hladká špeciál T-512,
- múka pšeničná GRAHAM T1800,
- droždie,
- soľ jemná,
- cukor kryštál,
- margarín stolný FAVORIT,
- magimix Rolix,
- voda.
Doteraz sme pri výrobe grahamových produktov používali pomer 25 % grahamovej a 75 % bežnej pšeničnej múky. V Brojo sme sa však rozhodli tento produkt vylepšiť a vyrábať ho s väčším množstvom grahamovej múky. Preto sme jej percentuálne zastúpenie zvýšili na 30 %.
Týmto spôsobom sme sa dostali na štandard, ktorý bol bežný v časoch našich starých otcov, a vy ste získali ešte chutnejší a zdravší produkt, obsahujúci viac vlákniny s mnohými pozitívnymi vlastnosťami.
Vláknina podporuje trávenie a črevnú mikroflóru. Niektorí odborníci tvrdia, že jej konzumácia súvisí so zníženým výskytom karcinómu hrubého čreva, ale aj kardiovaskulárnych chorôb.
Pozitívne ovplyvňuje tiež hladinu cukru v krvi. Vďaka vláknine má grahamová múka nižší glykemický index ako štandardná múka, čo produkty vyrobené z nej robí zdravšou alternatívou aj pre ľudí trpiacich cukrovkou.
Zaujímavosť
Od určitého momentu začalo ľudstvo považovať otruby, ktoré vznikajú pri mletí múky, za odpad. Keď sme ich spolu s klíčkami odstránili zo zrna, zbavili sme sa aj množstva zdraviu prospešných látok. Zvýšením podielu grahamovej múky sa preto vraciame späť k časom a k zdravšej podstate toho, čo konzumovali už naši predkovia.
Ako zistíte, že ste si práve kúpili vylepšený produkt?
Napriek tomu, že sme grahamový rožok vylepšili, cenu sme ponechali na pôvodnej úrovni. Tá vám teda nenapovie nič.
To, že si z našich predajní odnášate produkt s kvalitnejšou receptúrou, zistíte najskôr podľa vzhľadu. Okrem zvýšenia množstva grahamovej múky je táto múka teraz aj hrubšie zomletá, čo sa prejaví predovšetkým výraznejšou a zaujímavejšou textúrou, typickou pre výrobky z grahamovej múky. Váš obľúbený produkt tak na pultoch predajní spoznáte oveľa rýchlejšie.
A potom to zistíte aj doma pri prvom hlte. Vtedy pocítite, že nový grahamový rožok má bohatšiu, lahodnejšiu a delikátnejšiu chuť ako kedykoľvek predtým, je sladší a o trošku viac orieškový.
Navyše zistíte, že vďaka väčšiemu množstvu grahamovej múky, a teda aj vlákniny, ktorá sa v nej nachádza, vás naše pečivo zasýti na dlhší čas. Vydržíte tak dlhšie bez jedla, čo bude mať pozitívne účinky na udržanie stabilnejšej hmotnosti.
Záver
Sme moderná pekáreň, ktorá kráča s dobou. Neustále sledujeme nové trendy, a to nielen v prípade surovín používaných na výrobu pečiva, ale aj v oblasti technológií. Nebojíme sa však ani urobiť krok späť do minulosti a vrátiť sa k starým a osvedčeným postupom, hlavne ak to má prispieť k zlepšeniu zdravia našich zákazníkov.
Hovorí sa, že čo je chutné, nie je zdravé, a naopak. Preto sme sa rozhodli pre túto zmenu, aby sme na váš stôl priniesli produkt, ktorý búra mýty a dokazuje, že niečo môže byť súčasne chutné aj zdravé. Vyskúšajte náš nový grahamový rožok a posúďte sami. 😋