Prakticky celý jeden ľudský život. Tak dlho funguje vaša obľúbená pekáreň Brojo. Poďte sa s nami pozrieť na to, čo všetko sme s vami a našimi zamestnancami prekonali za tie roky. Sľubujeme vám trošku viac osobný, ale skutočne zaujímavý článok.
Najhoršie a najlepšie roky
Podnikanie nikdy nie je úplne jednoduchou záležitosťou. S problémami sa potýka každý majiteľ firmy, a tak to bolo aj v prípade firmy Brojo. Avšak úplne najťažšie obdobie sme zažili v roku 1993, paradoxne po zmene režimu, v čase, keď sme sa opäť dostali k svojmu majetku.
Na jednej strane sme boli vďační, no na druhej strane sme začínali takmer odznova. Bolo potrebné zmodernizovať priestory, zrekonštruovať staré pece a dokúpiť nové a kvalitnejšie technológie. V tom čase existovalo v Považskej Bystrici šesť pekární a v jej blízkom okolí ďalšie štyri. Prebojovať sa v takej obrovskej konkurencii si vyžadovalo mimoriadne úsilie a značné finančné prostriedky, ktoré sme si museli požičať.
Napriek tomu, že pekárenstvo je ťažký a náročný odbor podnikania, často býva aj chutný a voňavý. A tak, rovnako ako sme prežívali ťažké roky, boli aj obdobia, na ktoré spomíname s veľkou radosťou. V rokoch, keď ešte na Slovensku neexistovali veľké obchodné domy, supermarkety a hypermarkety, bolo podnikanie o niečo jednoduchšie.
Nebojíme sa konkurencie, práve naopak, tá nás posúva vpred a neustále nás motivuje zlepšovať naše služby. Avšak občas nie sme schopní kunkurovať cenovo mrazeným a dopekaným výrobkom. Napriek tomu vidíme, že vy – naši zákazníci, viete oceniť kvalitu našich produktov a často sa k nám vraciate. Za to sme vám veľmi vďační.
Zaujímavosti zo zákulisia
Za 85 rokov sa v pekárni Brojo upieklo niekoľko miliónov kusov sladkého i slaného pečiva. Z našich pecí vyšlo neskutočné množstvo lahodných chrumkavých dobrôt, na ktorých si pochutilo niekoľko generácií zákazníkov. Samozrejme, všetko to spočítať je nemožné, preto vám prinášame aspoň aktuálne údaje, ktoré máme k dispozícii.
- Zamestnávame 40 ľudí.
- V roku 2022 sme upiekli 390 000 kusov chleba, aktuálne je to už 350 000.
- V minulom roku sme vyrobili 1,12 milióna rožtekov, teraz už máme na konte 948 000.
- Celkovo sme v roku 2022 pre vás pripravili 3,15 milióna kusov výrobkov, ktoré spolu vážili 441 ton.
- Mesačne spotrebujeme 31 ton múky.
- Máme 64 odberateľov a 84 odberných miest.
- Naše tempo je vražedné, týždenne najazdíme pri zásobovaní predajní približne 2 000 km. Mesačne to občas robí až 10 000 km.
- Naším rajónom je celý okres Považská Bystrica a obec Rajec.
Sú to skutočne ohromujúce údaje, nie? A to stále nie je všetko. Máme pre vás ešte niekoľko zaujímavých údajov.
Aby si z našej ponuky mohli vybrať naozaj všetci, máme v ponuke 149 typov výrobkov. Pokiaľ ide o množstevný predaj, najviac kusov sa predá z obyčajného 40 g rožteka, na ktorý sa veľmi intenzívne doťahuje 50 g pletenka malá. Pokiaľ ide o gramáž, najviac sa míňa náš zemiakový chlieb 900 g.
Na to sme hrdí
Jedným z našich mimoriadne obľúbených výrobkov je kváskový zemiakový chlieb s pridaným droždím. Ide o jedinečný a unikátny produkt, ktorý nenájdete v žiadnej inej pekárni. Je to náš rodinný poklad, jeho receptúra vychádza ešte z pôvodnej receptúry starého pána Alfonza Broja.
Z čoho máme radosť a čo sme mohli spraviť lepšie
V podnikaní sa každý deň deje mnoho vecí. Stále čelíme novým radostiam, starostiam a situáciam, ktoré potrebujeme riešiť. Občas máme na rozhodovanie niekoľko týždňov, inokedy sa však musíme rozhodnúť okamžite. Nie vždy sa všetko podarí podľa našich predstáv a občas rozhoduje vyššia moc. Niekedy sa dá situáciu napraviť, no často už nie.
Veľmi nás mrzí, že náš starý otec sa nedožil znovuotvorenia pekárne v roku 1993, ale sme radi, že keď navždy odišiel, bolo to s vedomím, že tradícia pekárne, ktorú založil, bude pokračovať.
Trošku je nám ľúto, že sme v minulosti neskúsili rozšíriť predaj do viacerých vlastných obchodov a prevádzok. Snažíme sa, aby sme túto chybu z minulosti neopakovali. Aj preto sme pre vás aktuálne otvorili novú predajňu Brojo medzi HM Tesco a Športovou halou SNP v Považskej Bystrici. Snažíme sa tým prilákať ešte širší okruh spotrebiteľov k našim výrobkom.
Máme obrovskú radosť z toho, že sme dokázali obstáť v silnej konkurencii. Spomedzi všetkých pekárni, ktoré pôsobili v Považskej Bystrici a okolí, sme v tomto meste zostali jediní. Dokázali sme sa presadiť v tomto náročnom odvetví predovšetkým kvalitou a širokým sortimentom, ale aj svojím ľudským prístupom k zákazníkom a zamestnancom.
Práca v pekárni je náročná. Pracuje sa v noci. Víkendy a sviatky pre nás neexistujú, a preto sa pravidelne stretávame s nedostatkom pracovníkov. Často sa hovorí o pomoci pre pekárov, o znížení odvodov a ďalšej podpore, ktorá by túto prácu zatraktívnila. Za tie roky sme sa však naučili spoliehať len na seba.
Čo sme pochopili
85 rokov existencie pekárne Brojo pre nás predstavuje silný záväzok pokračovať v boji s problémami. Naučili sme sa totiž, že keď ich vyriešime, dostaneme my, ale aj vy odmenu v podobe sladkej alebo slanej, no vždy voňavej maškrty. A môžeme si vychutnať ten pocit pohody a radosti, ktorý nám prináša dobre odvedená práca a spokojnosť každého jedného zákazníka.
A tých 85 rokov nás naučilo aj to, že sami by sme nedosiahli nič. Sme tu iba vďaka vám a dúfame, že nám zostanete verní aj naďalej. Tešíme sa na vás a urobíme všetko pre to, aby ste od nás odchádzali vždy spokojní.