Sľúbili sme vám, že budeme naše poznatky z workshopov a školení prenášať do praxe? Áno, sľúbili. A keďže my sľuby plníme, začali sme pre vás piecť novinku, ktorú budete chcieť určite vyskúšať. Chlieb roka 2025 – orechový chlieb – je totiž neodolateľný.

Orechový chlieb
A pozor – to, že ide o výnimočný produkt, nevravíme iba my. Zväz pekárov a cukrárov v Českej republike usporiadal súťaž Chlieb roka 2025 a práve tento orechový chlieb na nej získal prvenstvo hneď v dvoch kategóriách:
- Novinka roka 2025
- Chlieb mladých 2025
Čím je taký výnimočný?

Jednoznačne svojím zložením. Ingrediencie a ich presne namiešaný pomer dávajú chlebu nezameniteľnú chuť, ktorá vás prekvapí.
Cítiť v jednom krajci chleba obilie, orechy, med a slnečnicu je, ako keby ste si užívali jar, leto a jeseň v jednom okamihu. Aby sme dosiahli takýto výnimočný výsledok, tento chlieb sme vyskladali z týchto ingrediencií:
- pšeničná múka a kombinácia ďalších piatich múk,
- vlašské orechy (nasekané) – 8 %,
- slnečnica – 8 %,
- „pane scuro” – tmavá chlebová zmes,
- múku zlepšujúci prípravok (kyselina askorbová – vitamín C a enzýmy),
- med,
- droždie,
- voda.
Originálna receptúra od nášho partnera Backaldrin
O značke Backaldrin sme už písali v súvislosti s chlebovým someliérom, ktorý hodnotil naše chleby. Táto spoločnosť patrí medzi našich najlepších dodávateľov.
Firma tento recept na orechový chlieb aj zmes pane scuro sama vytvorila a následne s ním vyhrala súťaž Chlieb roka 2025. A vďaka tejto orechovej novinke sa naša spolupráca ešte viac zintenzívni a prehĺbi.
Orechový chlieb budeme pre vás piecť pri vstupnej teplote 250 °C približne 30 minút. No a keď ho potom vytiahneme taký vôňavý, chrumkavý a lahodný z pece, nájdete ho na pultoch vašich obľúbených predajní v dvoch variantoch:
- 500-gramový nebalený,
- 500-gramový balený, krájaný.
Chlieb, ktorý rozospieva všetky vaše chuťové bunky

Sľubujeme, že tento chlebík si nájde cestu na vaše stoly pri všetkých príležitostiach.
Med v chlebe by vám mohol možno evokovať, že sa hodí iba na sladké raňajky, napríklad s maslom a džemom, no nie je to tak. Jeho percento v pomere k ostatným ingredienciám je nízke. Ide doň naozaj iba malá kvapka.
Med sa v ňom nachádza len preto, aby dotvoril podtón jeho chuti a vytvoril príjemnú spoločnosť orechom a slnečnici. Nijako však nevyčnieva ani nevystupuje do popredia.
Úžasne chutí napríklad len samotný, namáčaný v olivovom oleji, dochutený oškvarkovou nátierkou alebo s maslom, šunkou a syrom.
Neexistuje nič, s čím by ste si náš nový orechový chlieb nemohli vychutnať a skombinovať. A hoci vyhral aj kategóriu Chlieb mladých, veríme, že bude chutiť úplne všetkým.
