Toto je naozaj skvelý produkt. Má všetko, čo má mať pečivo stvorené ku káve – pre dobrú náladu a úsmev. Dobre vyzerá, výborne chutí a prenesie vás do sveta pokoja a pohody. Dnes vám ukážeme zákulisie toho, ako sa naša vanilková ružička pečie, a pridáme aj niekoľko zaujímavostí.

Cesto s mliečnou zmesou
Vanilková ružička je jeden z troch výrobkov značky Brojo, do ktorých pridávame mliečnu zmes. Tú používame na prípravu cesta už len na ďalšie dva produkty – jablkovú kapsu a gápelský koláč. Aj z tohto pohľadu je vanilková ružička prémiovým produktom, ktorý je o čosi vzácnejší.
Čo získate vďaka mliečnej zmesi
Mliečna zmes plní v pekárenských výrobkoch viacero funkcií:
- Zlepšuje chuť aj vôňu – naše výrobky tak získavajú jemnú mliečnu arómu a charakteristickú hebkú chuť.
- Zvyšuje hydratáciu cesta a zabraňuje jeho nadmernej tvrdosti – vďaka tomu je pečivo vláčne a mäkké. Niečo ako pekárenská aviváž.
- Stabilizuje a zlepšuje štruktúru cesta – cesto vanilkovej ružičky aj ďalších podobných produktov je kompaktné a má jemnú pórovitosť.
- Predlžuje trvanlivosť výrobku.
Vanilková ružička – ingrediencie a postup výroby
Okrem mliečnej zmesi sa do tohto výrobku pridávajú aj tieto zložky:
- pšeničná múka,
- droždie,
- cukor,
- olej,
- vaječné žĺtky a bielky.
- Zamiesenie
Už sme si povedali, že z tohto typu cesta pečieme tri výrobky. Kvôli úspore času, energie, ale aj pre efektivitu pečieme všetky naraz. Cesto teda miesime pre ružičku, gápelský koláč aj jablkovú kapsu súčasne. Až v priebehu ďalšej výroby z neho podľa potreby a množstva objednávok odoberáme a rozdeľujeme ho na jednotlivé produkty.

Zaujímavosť
Zdá sa vám toho cesta málo? Vedzte, že z takého množstva dokážeme na jeden raz pripraviť až 110 výrobkov. Tajomstvo tkvie v kvalitnom nakysnutí.
- Delenie cesta
Sme lokálna remeselná pekáreň – napriek tomu sa snažíme niektoré činnosti ľuďom vo výrobe uľahčiť a zjednodušiť. Jedným z našich najnovších pekárenských pomocníkov je delička. Tá plynulo nadväzuje na pohybujúci sa pás. Na ňom sa vytvarované malé bochníčky cesta buď posúvajú k ďalšiemu zariadeniu, alebo ich z pásu odoberieme na tvarovanie.

- Tvarovanie cesta
Tento krok závisí výlučne od našej ľudskej, manuálnej práce. Pri tvarovaní vanilkovej ružičky nám tiež pomáha jeden šikovný nástroj – špeciálna formička. Nie je to náročná činnosť, takmer to pôsobí ako hra na piesku. Na vytvarovanie stačia dve šikovné ruky a malý bochník cesta sa razom zmení na krásnu ružičku.

- Kysnutie ružičky
Naši zákazníci dobre vedia, že vanilková ružička má nielen zaujímavý tvar, ale aj veľkosť. Aby ju získala, musíme ju nechať poriadne vykysnúť. To prebieha v našej vlhkej, horúcej a parnej pekárenskej kysiarni. Tam sa jej kysne najlepšie. A keby aj nie – jednoducho tam musí byť. Tento krok sa nedá vynechať.

V kysiarni sa ružička zväčší a doslova rozkvitne. Lupene sa oddelia od stredu aj od seba navzájom. Chýba jej už len výraznejšia a lákavejšia farba. Na tú si však musí chvíľu počkať – do kroku číslo 5.
- Pečenie
Ak by ste do pece šupli klasickú ružu, veľa by z nej nezostalo. Môžeme vám však zaručiť, že našej vanilkovej ružičke 9 minút pri 230 °C určite neublíži. Práve naopak – získa svoju krásnu zlatistú farbu a bude pripravená na posledný výrobný krok.

- Dokončovanie
Ak čítate pozorne, pravdepodobne sa teraz pýtate: kde je tá skvelá vanilková chuť? Nuž, práve ste sa dočkali. Ukrýva sa v tomto poslednom kroku. Po upečení ružičky omastíme olejom pomocou mašľovačky a následne ich obalíme v zmesi kryštálového a vanilkového cukru.
Viete, čo je mašľovačka?
V nárečovom slovníku sa tento pojem vysvetľuje ako zväzok husích pier na mastenie a pochádza z Dolnej Marikovej. Naša mašľovačka, samozrejme, nie je z husích pier ani z krídel žiadneho iného operenca. Používame náradie, ktoré je vhodné a certifikované na kontakt s potravinami.
Záver? Ešte nie
S článkom sme na konci, no našu – a vašu – obľúbenú vanilkovú ružičku čaká ešte zopár kilometrov do troch podnikových predajní Brojo a do obchodov našich partnerov. A potom na váš stôl. Aby vo vašej domácnosti vyčarila to, čo sme spomínali na začiatku – pokoj, pohodu a sladkú náladu. Dobrú chuť prajeme.