Ako sa pečie vanilková ružička [fotopostup]

Toto je naozaj skvelý produkt. Má všetko, čo má mať pečivo stvorené ku káve – pre dobrú náladu a úsmev. Dobre vyzerá, výborne chutí a prenesie vás do sveta pokoja a pohody. Dnes vám ukážeme zákulisie toho, ako sa naša vanilková ružička pečie, a pridáme aj niekoľko zaujímavostí.

Cesto s mliečnou zmesou

Vanilková ružička je jeden z troch výrobkov značky Brojo, do ktorých pridávame mliečnu zmes. Tú používame na prípravu cesta už len na ďalšie dva produkty – jablkovú kapsu a gápelský koláč. Aj z tohto pohľadu je vanilková ružička prémiovým produktom, ktorý je o čosi vzácnejší. 

Čo získate vďaka mliečnej zmesi

Mliečna zmes plní v pekárenských výrobkoch viacero funkcií:

  • Zlepšuje chuť aj vôňu – naše výrobky tak získavajú jemnú mliečnu arómu a charakteristickú hebkú chuť.
  • Zvyšuje hydratáciu cesta a zabraňuje jeho nadmernej tvrdosti – vďaka tomu je pečivo vláčne a mäkké. Niečo ako pekárenská aviváž. 
  • Stabilizuje a zlepšuje štruktúru cesta – cesto vanilkovej ružičky aj ďalších podobných produktov je kompaktné a má jemnú pórovitosť.
  • Predlžuje trvanlivosť výrobku.

Vanilková ružička – ingrediencie a postup výroby 

Okrem mliečnej zmesi sa do tohto výrobku pridávajú aj tieto zložky:

  • pšeničná múka, 
  • droždie,
  • cukor,
  • olej,
  • vaječné žĺtky a bielky.
  1. Zamiesenie 

Už sme si povedali, že z tohto typu cesta pečieme tri výrobky. Kvôli úspore času, energie, ale aj pre efektivitu pečieme všetky naraz. Cesto teda miesime pre ružičku, gápelský koláč aj jablkovú kapsu súčasne. Až v priebehu ďalšej výroby z neho podľa potreby a množstva objednávok odoberáme a rozdeľujeme ho na jednotlivé produkty. 

miesenie cesta

Zaujímavosť

Zdá sa vám toho cesta málo? Vedzte, že z takého množstva dokážeme na jeden raz pripraviť až 110 výrobkov. Tajomstvo tkvie v kvalitnom nakysnutí.

  1. Delenie cesta

Sme lokálna remeselná pekáreň – napriek tomu sa snažíme niektoré činnosti ľuďom vo výrobe uľahčiť a zjednodušiť. Jedným z našich najnovších pekárenských pomocníkov je delička. Tá plynulo nadväzuje na pohybujúci sa pás. Na ňom sa vytvarované malé bochníčky cesta buď posúvajú k ďalšiemu zariadeniu, alebo ich z pásu odoberieme na tvarovanie. 

delenie cesta
  1. Tvarovanie cesta

Tento krok závisí výlučne od našej ľudskej, manuálnej práce. Pri tvarovaní vanilkovej ružičky nám tiež pomáha jeden šikovný nástroj – špeciálna formička. Nie je to náročná činnosť, takmer to pôsobí ako hra na piesku. Na vytvarovanie stačia dve šikovné ruky a malý bochník cesta sa razom zmení na krásnu ružičku.

tvarovanie cesta
  1. Kysnutie ružičky

Naši zákazníci dobre vedia, že vanilková ružička má nielen zaujímavý tvar, ale aj veľkosť. Aby ju získala, musíme ju nechať poriadne vykysnúť. To prebieha v našej vlhkej, horúcej a parnej pekárenskej kysiarni. Tam sa jej kysne najlepšie. A keby aj nie – jednoducho tam musí byť. Tento krok sa nedá vynechať.

kysnutie ružičky

V kysiarni sa ružička zväčší a doslova rozkvitne. Lupene sa oddelia od stredu aj od seba navzájom. Chýba jej už len výraznejšia a lákavejšia farba. Na tú si však musí chvíľu počkať – do kroku číslo 5.

  1. Pečenie

Ak by ste do pece šupli klasickú ružu, veľa by z nej nezostalo. Môžeme vám však zaručiť, že našej vanilkovej ružičke 9 minút pri 230 °C určite neublíži. Práve naopak – získa svoju krásnu zlatistú farbu a bude pripravená na posledný výrobný krok.

pečenie ružičky
  1. Dokončovanie

Ak čítate pozorne, pravdepodobne sa teraz pýtate: kde je tá skvelá vanilková chuť? Nuž, práve ste sa dočkali. Ukrýva sa v tomto poslednom kroku. Po upečení ružičky omastíme olejom pomocou mašľovačky a následne ich obalíme v zmesi kryštálového a vanilkového cukru. 

Viete, čo je mašľovačka? 

V nárečovom slovníku sa tento pojem vysvetľuje ako zväzok husích pier na mastenie a pochádza z Dolnej Marikovej. Naša mašľovačka, samozrejme, nie je z husích pier ani z krídel žiadneho iného operenca. Používame náradie, ktoré je vhodné a certifikované na kontakt s potravinami.

Viete, čo je vanilková ružička a ako sa pečie?

Záver? Ešte nie

S článkom sme na konci, no našu – a vašu – obľúbenú vanilkovú ružičku čaká ešte zopár kilometrov do troch podnikových predajní Brojo a do obchodov našich partnerov. A potom na váš stôl. Aby vo vašej domácnosti vyčarila to, čo sme spomínali na začiatku – pokoj, pohodu a sladkú náladu. Dobrú chuť prajeme.