Tešíme sa, že môžeme znova povedať „BROJO pomáha“. Podporili sme krásnu akciu plnú radosti a života – fašiangové slávnosti v obci Slopná dňa 11.2.2023. A my sme priložili opäť ruku (chlieb) k dielu.

Čo sú to fašiangy
Fašiangy sú najveselšie zvyky počas roka. Ich pôvod treba hľadať v predkresťanskom období. Obdobie fašiangov začína od Troch kráľov a končí o polnoci pred Popolcovou stredou. Po nich nasleduje 40 dňový pôst. Podľa prameňov z obdobia Veľkej Moravy sa u nás v 9. storočí používal termín mjasopust (koniec jedenia mäsa pred pôstom). V Česku sa toto slovo zachovalo ako masopust. U nás na Slovensku sme neskôr prebrali nemecký názov fašiangy (nemecky: der Fasching).

Fašiangové slávnosti
V minulosti, ako aj dnes, sú obdobím veselosti a hodovania. Fašiangy vrcholia posledný týždeň pred veľkonočným pôstom, počas ktorého chodia maskované družiny so spevom po dedine a vystrájajú všelijaké kúsky. Symbolom konca fašiangov je pochovávanie basy, pri ktorom sa paroduje skutočný pohreb.
Na fašiangových slávnostiach v obci sa podával s nachystanou ochutnávkou zabíjačkových špecialít a tiež aj s kapustnicou náš zemiakový chlieb vyrobený z kvásku. Atmosféru dotvárala ľudová hudba. Tešíme sa, že putoval do úst malých i veľkých návštevníkov fašiangov.
Pokračovalo sa detskou párty so súťažou o najlepšiu masku. Zabávať sa následne začali aj dospelí na pravej fašiangovej zábave, na ktorej hudobná skupina Triumf hrala až do rána.
Vedeli ste, že …
Prvá písomná zmienka o obci Slopná pochádza z roku 1277, v ktorej je obec uvedená ako „possessio Szlopna“. Obec pôvodne patrila k Trenčianskemu hradu, kým ju v ruku 1323 trenčiansky župan Demeter daroval synovi Ogoliča, od ktorého pochádza rodina Slopňanských.
Brojo pomáha na kultúrnych podujatiach
Pekáreň Brojo darovala obci 30 ks balených, krájaných zemiakových chlebov vyrobených z kvásku. Tento chlieb vyrábame tradičným postupom tak, ako ich vyrábali naši starí rodičia. Keďže náš zemiakový chlieb je kváskový s pridaným droždím, má svoju prirodzenú chlebovú chuť a oproti bežným chlebom je ľahšie stráviteľný, mäkší, s dlhšou trvanlivosťou .

Náš chlieb vďaka spôsobu výroby, Vás skutočne niekoľko dní bude tešiť svojou mäkkosťou a čerstvosťou. Preto náš chlieb privíta vôňou každého, kto si ho kúpi. Pridaním najkvalitnejších surovín, povestnej lásky, v trojstupňovom procese výroby vzniká chutnejší, jemnejší a ľahšie stráviteľný chlieb pre vás od nás.
Kde sme pomohli naposledy:
- Brojo pomáha – október 2025 nabitý emóciamiŠesť lokálnych akcií sme v októbri s radosťou podporili našimi výrobkami. Prečítajte si článok a veríme, že vás naša všehochuť podujatí zaujme.
- Septembrový Brojo pomáha bol plný zaujímavostí, prekvapení aj rekordovStupné, Podmanín, Udiča, Sparťankiáda aj Manínsky partizán. Naše domáce pečivo putuje za vami na rôzne lokálne akcie, pretože Brojo pomáha. Ozvite sa aj vy.
- Brojo pomáha aj v obci Lazy pod MakytouNáš vychýrený kváskový zemiakový chlieb, domáce osie hniezdo aj tradičné posúchy si môžete dopriať už aj v obci Lazy pod Makytou.
- Brojo pomáha na všetkých frontochSverepec, Jasenica, Jelšové, Milochov, Orlové, Papradno. To sú obce, ktorým sme dodali naše výrobky na komunitné akcie. Chcete aj vy?
- Boli sme a budeme s vami aj v Hornom SrníNáš vychýrený kváskový zemiakový chlieb, domáce osie hniezdo aj tradičné posúchy si môžete dopriať už aj v obci Horné Srnie.





