Orechový chlieb si okamžite zamilujete [Novinka 2025]

Sľúbili sme vám, že budeme naše poznatky z workshopov a školení prenášať do praxe? Áno, sľúbili. A keďže my sľuby plníme, začali sme pre vás piecť novinku, ktorú budete chcieť určite vyskúšať. Chlieb roka 2025 – orechový chlieb – je totiž neodolateľný.

Orechový chlieb

A pozor – to, že ide o výnimočný produkt, nevravíme iba my. Zväz pekárov a cukrárov v Českej republike usporiadal súťaž Chlieb roka 2025 a práve tento orechový chlieb na nej získal prvenstvo hneď v dvoch kategóriách:

  • Novinka roka 2025
  • Chlieb mladých 2025 

Čím je taký výnimočný? 

Jednoznačne svojím zložením. Ingrediencie a ich presne namiešaný pomer dávajú chlebu nezameniteľnú chuť, ktorá vás prekvapí.

Cítiť v jednom krajci chleba obilie, orechy, med a slnečnicu je, ako keby ste si užívali jar, leto a jeseň v jednom okamihu. Aby sme dosiahli takýto výnimočný výsledok, tento chlieb sme vyskladali z týchto ingrediencií: 

  • pšeničná múka a kombinácia ďalších piatich múk,
  • vlašské orechy (nasekané) – 8 %,
  • slnečnica – 8 %,
  • „pane scuro” – tmavá chlebová zmes
  • múku zlepšujúci prípravok (kyselina askorbová – vitamín C a enzýmy),
  • med,
  • droždie,
  • voda.

Originálna receptúra od nášho partnera Backaldrin

O značke Backaldrin sme už písali v súvislosti s chlebovým someliérom, ktorý hodnotil naše chleby. Táto spoločnosť patrí medzi našich najlepších dodávateľov.

Firma tento recept na orechový chlieb aj zmes pane scuro sama vytvorila a následne s ním vyhrala súťaž Chlieb roka 2025. A vďaka tejto orechovej novinke sa naša spolupráca ešte viac zintenzívni a prehĺbi. 

Orechový chlieb budeme pre vás piecť pri vstupnej teplote 250 °C približne 30 minút. No a keď ho potom vytiahneme taký vôňavý, chrumkavý a lahodný z pece, nájdete ho na pultoch vašich obľúbených predajní v dvoch variantoch: 

  • 500-gramový nebalený, 
  • 500-gramový balený, krájaný.

Chlieb, ktorý rozospieva všetky vaše chuťové bunky

Sľubujeme, že tento chlebík si nájde cestu na vaše stoly pri všetkých príležitostiach.

Med v chlebe by vám mohol možno evokovať, že sa hodí iba na sladké raňajky, napríklad s maslom a džemom, no nie je to tak. Jeho percento v pomere k ostatným ingredienciám je nízke. Ide doň naozaj iba malá kvapka.

Med sa v ňom nachádza len preto, aby dotvoril podtón jeho chuti a vytvoril príjemnú spoločnosť orechom a slnečnici. Nijako však nevyčnieva ani nevystupuje do popredia.

Úžasne chutí napríklad len samotný, namáčaný v olivovom oleji, dochutený oškvarkovou nátierkou alebo s maslom, šunkou a syrom. 

Neexistuje nič, s čím by ste si náš nový orechový chlieb nemohli vychutnať a skombinovať. A hoci vyhral aj kategóriu Chlieb mladých, veríme, že bude chutiť úplne všetkým.