Pokračujeme v predstavovaní našich najpredávanejších výrobkov. V dnešnej časti vám ukážeme postup výroby posúcha plneného zemiakovou kašou. Uvidíte niečo, čo sa podarí len málokomu. Opäť vás zavedieme do výroby a predstavíme vám tajomstvo skvelej chuti vášho obľúbeného produktu.
Posúch plnený zemiakovou kašou
Na Slovensku bol spočiatku posúch plnený zemiakovou kašou považovaný za jedlo chudobných. História neuvádza presne, kde a kedy bol prvýkrát upečený.
Predpokladá sa však, že to bolo takmer ihneď po rozšírení pestovania zemiakov na našom území v 18. storočí. Keďže chudobní ľudia sú vynaliezaví, odtiaľ bol už iba krok k zemiakovým posúchom.
V súčasnosti je napriek svojej pomerne krátkej histórii považovaný za tradičný pekárensky výrobok. Je obľúbený pre spojenie dvoch rôznych chutí, ktoré spolu tvoria jeden harmonický celok.
Zemiaky navyše obsahujú vitamíny (C a B6, B1), minerály (draslík, železo, horčík, zinok) a vlákninu, čím prispievajú k zvyšovaniu výživovej hodnoty hotového produktu.
Ako sa vyrába posúch plnený zemiakovou kašou
1. Pridanie surovín – čas trvania: 5 minút
Ako pri každom produkte, aj pri posúchu je dôležitý vyvážený pomer ingrediencií. Proces váženia a pridávania surovín je rýchly a jednoduchý.
Je však dôležité byť stále v strehu a nespraviť chybu. Aj tá najmenšia chyba by mohla znehodnotiť celý výrobok.
Preto majú naše zamestnankyne aj k tomuto produktu zoznam ingrediencií s uvedeným potrebným množstvom. Recept na posúch obsahuje:
- pšeničnú múku,
- droždie,
- soľ,
- cukor,
- margarín,
- vitamín C,
- tuk,
- vodu.
Plnka zahŕňa:
- zemiaky,
- restovanú cibuľku,
- soľ.
Vedeli ste, že…
…naša kaša je skutočná zemiaková kaša, akú by ste si urobili aj doma? Nie je to žiadny s vodou zarobený práškový polotovar. Ide o zemiakovú kašu, ktorú si vyrábame vtedy, keď ju práve potrebujeme, priamo v pekárni, zo skutočných zemiakov a cibule, aby sme zabezpečili jej čo najlepšiu chuť a čerstvosť.
2. Miešanie – čas trvania: cca 10 minút
Do dieži, do ktorej sme pridali všetky potrebné suché suroviny, pridáme potrebné množstvo vody a presunieme ju pod veľký priemyselný miešač. Necháme ingrediencie dobre premiešať, aby sa z nich vytvorilo cesto vhodné na ďalšie kroky.
3. Spracovanie a plnenie
Dĺžka tohto procesu závisí predovšetkým od objednávok a teda od počtu vyrábaných kusov.
Postup je nasledovný:
- Najskôr z cesta vytvoríme veľký bochník, ktorý navážime na potrebnú hmotnosť.
- Ten putuje do deličky, kde ho rozdelíme na 30 malých kúskov, ktorým hovoríme klonky.
- Z nich potom pomocou stroja urobíme placky, ktoré naplníme zemiakovou kašou.
- Vytvarujeme do podoby malého bochníka, cesto dobre popritláčame, aby nám z neho zemiaková kaša nevytiekla.
- Bochníčky uložíme na vozíky a pripravíme ich na kysnutie.
4. Kysnutie – čas trvania: 60 minút
Posúchy na vozíkoch putujú do pekárskej kysiarne, kde sú nastavené požadovaná teplota a vlhkosť. Tým zabezpečíme optimálne podmienky pre aktivitu kvasiniek a enzymatické reakcie potrebné na kvasenie.
Kysnutie cesta je kľúčové pre chuť, textúru aj objem finálneho pečiva. Tento proces trvá z celej výroby úplne najdlhšie. To, či je cesto už dostatočne vykysnuté, zhodnotí vždy naša majsterka peciarka s dlhoročnými skúsenosťami.
Vedeli ste, že…
…po vykysnutí a pred pečením sa musia do cesta urobiť dierky? Ide o takzvané radličkovanie. Kaša obsahuje veľa vody, ktorá sa pri pečení odparuje. Ak by sme tento krok vynechali, voda by sa nemala kadiaľ dostať von. Celá naša doterajšia snaha by vyšla navnivoč. Posúchy by sa nám tým tlakom jednoducho roztrhli.
5. Pečenie
Blížime sa k finále. Po radličkovaní nám už nič nestojí v ceste, aby sme mohli posúchy poslať do pece. Ide o rotačku, v ktorej sa vozíky pomaly otáčajú tak, aby sa dosiahlo čo najlepšie a najrovnomernejšie prepečenie. Po vytiahnutí majú krásnu zlatistú farbu kôrky.
Posúch sa spolu s ďalšími výrobkami pečie približne 9 až 10 minút pri teplote 270 – 280 stupňov.
6. Chladenie
Posledný krok predtým, ako sa posúch dostane na pulty predajní a následne na vaše stoly. Posúch plnený zemiakovou kašou je nebalené pečivo, preto tento proces netrvá dlho.
Stačí ho iba chvíľu nechať vychladnúť. V závislosti od vonkajšej teploty to trvá približne pol hodinu až hodinu a môžeme ho začať prakticky ihneď distribuovať našim odberateľom.
Záver
Posúch plnený zemiakovou kašou síce nepatrí do svetového, dokonca ani do nášho nehmotného kultúrneho dedičstva, ale už má svoju históriu. My v pekárni Brojo robíme všetko pre to, aby sa z minulosti stala budúcnosť. Chceme, aby sa toto tradičné, zaujímavé, populárne a chutné pečivo zachovalo aj pre ďalšie generácie.