Viete, že pre vás neustále vylepšujeme naše produkty a snažíme sa, aby boli ešte lepšie – chrumkavejšie, voňavejšie, jemnejšie a ľahšie stráviteľné. Teraz sme sa rozhodli zvoliť ťažšiu cestu a pripravili sme úplnú novinku. Ste zvedaví, akú chuť si môžete vychutnať? Prečítajte si článok a dozviete sa viac o skvelých vlastnostiach tohto nášho nového výrobku.
Nový repkový chlieb
Na svete existuje množstvo druhov chleba aj zmesí, z ktorých sa chleby vyrábajú. Neustále sledujeme nové trendy aj konkurenciu. Chceme vedieť, kam smeruje trh s pekárskymi výrobkami a ako sa menia chute zákazníkov.
Okrem našich vlastných pozorovaní počúvame aj bežných ľudí, ale napríklad aj našich dodávateľov. Od nich pravidelne prichádzajú novinky, ktoré nám rozširujú obzory a otvárajú nové možnosti.
Práve od dodávateľa sme dostali novú chlebovú zmes, ktorá obsahuje repkové semená. Prišla v najlepšom čase, keďže sme práve uvažovali nad tým, ako by sme mohli obohatiť trh s chlebom. Chceli sme vám priniesť niečo nové a chuťovo trochu iné.
Zvyčajne je celý proces od prijatia ponuky cez rozhodovanie, skúšobné pečenie až po schválenie pomerne dlhý. Tento chlieb nás očaril a je výnimkou.
Prvú vzorku surovín sme mali možnosť vidieť vo februári, v marci prebehlo skúšobné pečenie. Dnes je tento chlieb pripravený na to, aby prinášal na vaše stoly takú skvelú chuť, akú prinášajú aj všetky naše ostatné chleby.
Repkový chlieb sa skladá z nasledujúcich ingrediencií:
- múka pšeničná,
- chlebová zmes, ktorá obsahuje semená repky,
- rastlinný olej (repkový),
- soľ,
- droždie,
- ražný kvas (ražná múka, voda, základ kvasu),
- kyselina octová,
- voda.
Krátko o repke
Repka patrí do rodu kapustovitých. Prvá zmienka o nej pochádza z Indie a je datovaná do obdobia 2 000 rokov pred naším letopočtom. V prvopočiatkoch sa pestovala pre výrobu oleja, ktorý sa používal v lampách na osvetlenie.
Kvitne na jar a kamkoľvek sa v tomto období vyberiete, s veľkou pravdepodobnosťou na ňu narazíte. Prekrásne rozkvitnuté polia s repkou olejnou sa rozprestierajú doširoka. Ich jasnožltá farba, pripomínajúca žiariace slnko, takmer až dráždi oči.
Alergici tvrdia, že okrem očí dráždi aj pľúca a priedušky a sťažuje im dýchanie. Napriek svojej intenzívnej vôni však repka nepatrí medzi veľké alergény. Jej smola spočíva v tom, že kvitne zároveň s inými rastlinami, ktoré sú pre ľudí oveľa problematickejšie.
V súčasnosti je repka pomerne silná a ekonomicky výhodná plodina so širokým spektrom využitia. Vyrába sa z nej napríklad:
- repkový olej,
- biopalivo,
- krmivo pre zvieratá,
- kozmetické produkty.
Pre nás je najzaujímavejšia predovšetkým preto, lebo jej semená nájdu aktuálne využitie aj pri pečení nášho nového chleba.
Vlastnosti repkového semena a chleba
Repkové semeno je vysokoolejnaté a guľaté. Hnedé až takmer čierne semená majú priemer 1,5 – 2,5 mm.
Obsahuje nenasýtené omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Ich pomer je navyše taký vyvážený, že sa v prírode vyskytuje len zriedka. Tieto zložky sú prospešné pre srdce a môžu byť užitočné pri prevencii rôznych ochorení.
Okrem toho v ňom nájdete množstvo pre ľudský organizmus cenných bielkovín, ktoré sú dôležitou súčasťou výživy ľudí.
Vedeli ste, že…
… ak by ste si vypražili semená repky olejnej, získali by ste lahôdku s veľmi jemnou orieškovou chuťou?
Repkové semeno teda presne definuje to, čo môžete očakávať od nášho nového chleba, ktorý sme sa pre vás rozhodli piecť v pekárni Brojo. Vďaka jeho vlastnostiam je chlieb z neho:
- bohatý na nenasýtené omega-6 a omega-3 mastné kyseliny,
- obsahuje živiny, ako sú proteíny, vláknina, vitamíny a minerály,
- má charakteristickú jemnú textúru, ktorú spoznáte na prvý pohľad,
- lahodne chutí a vonia po pražených orechoch.
V kombinácii s ďalšími prísadami v hotovom chlebe okrem orieškov určite ucítite aj ľahko korenistý a jemne horčicový nádych.
Nový repkový chlieb kúpite vo všetkých našich obchodoch, ale aj v predajniach, ktoré od nás produkty nakupujú. Bude vážiť 400 gramov a na pultoch ho nájdete len balený a krájaný.
Bonus pre vás
Repkové semeno je extra chrumkavé a táto chrumkavosť mu zostáva aj v hotovom produkte. Vy si teda budete môcť vychutnať repkový chlieb skutočne intenzívne a všetkými zmyslami.
Záver
Vďaka vybraným chuťovým vlastnostiam nového repkového chleba ho môžete bez problémov konzumovať ihneď po rozbalení, čistý a samotný. Alebo si ho môžete dopriať ako prílohu ku gulášu alebo k údeným špecialitám.
Môžete si ho pripraviť naslano, obložiť syrom, salámou a zeleninou, alebo nasladko s maslom, medom alebo džemom. Dajte si ho na raňajky, desiatu, vezmite si ho do školy, práce alebo na výlet. Je to univerzál, ktorý sa hodí na každú príležitosť.
Tento chlieb sme sa rozhodli zaradiť do nášho portfólia, pretože nás úplne ohromila jeho chuť. Dúfame, že vyvolá presne také isté pocity aj vo vás. Prajeme vám, aby vám chutil, a dúfame, že si ho budete užívať tak veľmi ako my. 😉