Krásne jarné, letné a jesenné počasie patrí hodom v kruhu rodiny alebo priateľov. Uvariť si guláš, pri príprave ktorého sa môže zapojiť každý, je skvelou príležitosťou na utužovanie vzťahov. Po 3-4 hodinách varenia vás čaká odmena, ktorá všetkým zaplní brušká. Ako na to? Dozviete sa v recepte.
Budete potrebovať
Prípravy
Ak by sme si varenie rozdelili na časti, táto je najzložitejšia. Tím ešte nie je zosúladený, všetko treba podonášať, zabezpečiť kotlík (či kotlinu), nachystať drevo a uliať štartovací štamperlík.
Avšak, keď sa cez túto časť dostanete, zavládne pokojná atmosféra.
Výber dreva, na ktorom budete guláš variť, je na vás. Nám vystačil jeden fúrik čerešňového dreva.
Ak máte kotlík, vytvorte si závetrie, aby oheň horel len priamo pod ním.
TIP
Guláš premiešajte vždy, keď je to možné (každých 3 – 5 minút). Nechcete predsa aby vám prihorel.
Začíname
Prvou ingredienciou je bravčová masť. Vraj ľudia používajú aj olej, no podľa slov nášho gulášmajstra, nie je to ono a guláš nie je taký dobrý. Dokonca kvôli chuti gulášu pripravili domácu masť.
Počkáme, kým sa masť rozpustí a pridáme nakrájanú cibuľu.
Vydržíme, kým sa cibuľa spraví do sklovita a pridáme na pásiky nakrájanú papriku.
Hneď vzápätí pridáme nakrájanú paradajku.
Nezabudnite, že pri varení gulášu je treba dodržiavať pitný režim 🙂
Mäso nakrájame na malé kúsky a vložíme do kotlíka + pridáme mletú sladkú papriku.
Akonáhle sa mäso zatiahne, pridáme soľ, všetky koreniny (rascu, čierne korenie, nové korenie…), pretlačený cesnak a 2-3 nastrúhané zemiaky, ktoré guláš zahustia.
Opäť miešame. Podlejeme trochou vody a necháme dusiť domäkka. Ak bude mäso takmer hotové, pridáme na kocky nakrájané zemiaky a necháme uvariť.
Ochutnáme a doladíme chute. Na záver prisypeme majoránku a kto chce aj čili.
Keď sú zemiaky uverené, guláš je hotový. Nám najviac chutí so zemiakovým chlebom Brojo.
Držíme palce, nech sa aj vám vydarí ako nám.
Dobrú chuť.